ОБЕРЕЖНО – ХОЛЕРА!
Кам’янська райдержадміністрація, опубліковано 15 червня 2022 року о 20:44

     Холера – це гостра особливо небезпечна інфекційна хвороба. За короткий проміжок часу вона здатна заражати значну кількість людей, викликаючи цілі епідемії, при цьому смертність від неї досягає 50% за відсутності адекватного лікування. Основний шлях поширення холери - вода!

     Збудник хвороби – холерний вібріон, який є частиною флори багатьох водоймищ. Найкраще він розмножується при температурі 30-40°С. Основним джерелом розповсюдження є гирла річок, де часто відбувається цвітіння водоростей. У зв’язку з ситуацією у державі, великою кількістю загиблих людей та тварин існує загроза потрапляння збудника інфекції разом із стічними водами до річок та водойм.

     З водойм збудник холери може потрапити в організм людини при ковтанні води, під час купання, вживанні для пиття некип'яченої води, а також разом з напоями, соками або харчовими продуктами. Найбільш небезпечними з харчових продуктів є заливні страви, салати, сирі овочі і продукти, молоко, морепродукти, що не піддавалися тепловій обробці.   

     Крім того, холерою можна заразитися від хворої людини при безпосередньому контакті і через забруднені предмети. Інкубаційний період (від моменту зараження до перших ознак захворювання) становить від декількох годин до 5 днів.

Характерні симптоми холери:

частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. Температура тіла при цьому не підвищується. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;

через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;

загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

холодна шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

задишка, різка слабкість.

      При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. Перебування хворого в домашніх умовах неприпустимо.

         Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів. На поверхні овочів та фруктів він може жити до 5 діб.

Основні заходи профілактики холери:

- Дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед їжею, приготуванням їжі, після відвідування туалету);

- Вживання тільки кип'яченої або бутильованої води;

- Ретельне миття овочів і фруктів кип'яченої або бутильованої водою;

- Купання в дозволених місцях водойм або басейнах;

- Не купувати їжу в сумнівних місцях;

- Не їсти в закладах громадського харчування, стан яких не відповідає вимогам санітарного законодавства.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux