#Лелеченьки: на Дніпропетровщині лелеки повертаються в гнізда, що вціліли завдяки енергетикам ДТЕК
опубліковано 21 березня 2023 року о 14:32

На Дніпропетровщину повертаються лелеки. Птахи оселяються в гніздах на спеціальних захисних платформах, які протягом останніх 11 років встановлювали енергетики ДТЕК Дніпровські електромережі на електроопорах. Це допомогло гніздам вціліти і попередити відключення світла у клієнтів через їх обрушення на електродроти. У 2023 році всі зусилля енергетиків продовжують бути зосереджені на відновленні електропостачання після бойових дій. Проте, фахівці ДТЕК продовжують дбати і про захист птахів. У березні ще одне гніздо укріпили у Синельниківському районі. 

Цього року через теплу зиму лелеки раніше повертаються в Україну. Чекає на повернення птахів і родина Таїсії Бугайової з села Дебальцеве. Навесні минулого року бузьки оселилися на опорі поблизу їхнього будинку.

«Завдяки такій близькості, нам вдалося побачити на власні очі як лелеки вигодовують пташеня, приносять йому їжу. А воду ллють прямо з дзьобика як з краника на дитину, так і напоюють, і купають. Це було дуже цікаво і ми звикли до них. Та й вони нас в кінці літа вже не боялися, гуляли вільно по городу», - розповіла Таїсія.

Лелеки доволі часто облаштовують гнізда на електроопорах поблизу будинків людей. Але таке сусідство є небезпечним для птахів й нерідко шкодить електромережам. Біда ледь не сталася і з родиною птахів в Дебальцеве. Восени, коли лелеки відлетіли на південь, гніздо покосилося і могло в будь-який момент впасти. Родина Бугайових звернулася за допомогою до фахівців ДТЕК Дніпровські електромережі.

Енергетики виготовили спеціальну захисну металеву платформу, обережно перенесли на неї гніздо та закріпили конструкцію на опорі. Тепер птахам нічого не загрожуватиме, а клієнти будуть з надійним електропостачанням.

«ДТЕК продовжує розвивати електромережі спираючись на принципи сталого розвиткуЗараз основні зусилля компанії зосереджені на аварійно-відновлювальній роботі та ліквідації наслідків обстрілів. Проте, попри війну, не полишаємо наш добрий проєкт #ЛелеченькиНавесні наші бригади перенесли на безпечні конструкції вже кілька гнізд у різних районах області. Так ми оберігаємо лелек і разом з тим захищаємо клієнтів від аварійних відключень світла.Цю роботу продовжимо восени, коли птахи знову відлетять на південь. Загалом протягом 2023 року плануємо встановити щонайменше 10 безпечних платформ», підкреслюють у компанії.

 В цілому за 11 останніх років енергетики ДТЕК встановили по області вже 200 безпечних платформ для лелек, а також близько 40 штучних гніздівель для хижих птахів – сов-сплюшок та сокола-чеглока. Крім того, було встановлено понад 700 спеціальних птахозахисних маркерів та кожухів на електролініях, щоб убезпечити птахів від ураження струмом. Все це – продовження глобальної політики ДТЕК зі сталого розвитку відповідно до цілей Глобального договору ООН в частині збереження екосистем суші. Через війну компанія змушена реалізовувати такі проєкти у менших масштабах. Але щойно війна закінчиться, ДТЕК Дніпровські електромережі планує поновити їх реалізацію в повному обсязі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux