Пам’ятка населенню про заборону спалювання сухої рослинності
Кам’янська райдержадміністрація, опубліковано 06 жовтня 2022 року о 11:20

Щороку восени починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток.

У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів.

Внаслідок протиправних дій паліїв знищується не лише рослинність, а й ґрунтоутворюючі мікроорганізми, комахи, гнізда птахів, різні види тварин та їх молодняк. Враховуючи, що пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу, органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостувати, забезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим, а все що непридатне до вжитку в обійсті потрібно утилізувати у законний спосіб.

13 квітня 2020 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу» № 556-ІХ було посилено відповідальність за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Зокрема, законом внесено зміни до статей 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими штраф для громадян:

- за порушення вимог пожежної безпеки в лісах становить від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1530 – 4590 грн.),

- за пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, що призвело до виникнення лісової пожежі становить від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590 – 15300 грн.),

- за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках становить від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.).

Також, законом внесено зміни до статей 241 та 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими штраф для громадян:

- за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами становить від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30600 – 61200 грн),

- за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи становлять від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91800 – 153000 грн.).

Тому, перебуваючи на присадибних ділянках, у лісі чи в полі, завжди дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки. Адже одна іскра може спричинити масштабні пожежі.

  

Начальник відділу інфраструктури, містобудування, архітектури,

житлово-комунального господарства та екології Кам’янської райдержадміністрації

Олена Фролова

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux